sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Leikitään turistia osa 3: Centre Pompidou

Kaikki aina kyselevät, että missä Pariisissa kannattaa käydä. No täällä ainakin!

Centre Pompidou on siis nykytaiteen keskus, sisältäen kiinteän nykytaiteen näyttelyn (kuten kaikki museot, ilmainen alle 24v eurooppalaisille henkilötodistuksella!), vaihtuvia näyttelyitä ja kirjaston. Sekä tietty ravintolan ja kahvilan ja lahjatavarapuodin jne.

Chateletin lähistöllä sijaitseva rakennus on huomiotaherättävyydessään helppo löytää, jos lähistöllä liikkuu niin tätä erikoisen näköistä tönöä ei voi olla huomaamatta ja ihmettelemättä. Tietenkään Pariisilaiset eivät pitäneet tästäkään kuutiosta silloin kun se pystytettiin, mutta se nyt ei lienee kellekään yllätys.


Ensimmäisenä kannattaa nousta liukuportaat ihan ylös. Maisema Pariisin yli on täältä nimittäin niin huikea, että melkein jo pelkästään kattojen katselun takia kannattaa keskukseen poiketa.

Nykytaidetta eri vuosikymmeniltä löytyy kahdesta kerroksesta, upeita ja puhuttelevia teoksia, klassikkojakin, ja sitten niitä ....noh, haisevia.
Aika kiva mesta haahuilla vaikka vähän väsyneenä tai darrassakin, ei vaadi samanlaista skarppaamista tai suunnitelmallisuutta kuin esimerkiksi Louvre.

Heti ensimmäisten portaiden jälkeen on myös lasten alue, jonka teema/näyttely vaihtuu ajoittain. Yleensä tämä osio on tosi hauska, ainakin meidän pirpanat (sekä sisarukseni että hoitotyttöni) jaksoivat täällä touhuta vaikka kuinka kauan! Tästä lapsesta puhumattakaan...Aukioloajat kannattaa tsekata etukäteen, erityisesti tässä museossa on paljon erikoispäiviä sun muita jolloin saattaa olla eri tavalla auki. Yleensä suurien vaihtuvan näyttelyn loppuessa viimeiset vuorokaudet on museo auki 24 tuntia/päivä! Turistikausina ja päivällä kannattaa varautua jonottamaan (kuten kaikkialle muuallekin), muttsa itse olen aina onnistunut menemään semmoiseen aikaan, ettei ole ollut mitään ruuhkia!

Laukut muuten tarkastetaan (kuten kaikkien muidenkin museoiden ja nähtävyyksien) ovilla, joten pullonavaajat ja muut aseet kannattaa jättää kotiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti